flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перед судом постав 28-річний військовослужбовець, який завдав військовій частині матеріального збитку на суму понад 500 тис. гривень

26 серпня 2024, 10:45

У ході розгляду кримінального провадження суд встановив, що військовослужбовець_1 (матеріали стосовно якого виділені в окреме провадження), зловживаючи своїм службовим становищем, вносив до офіційних документів завідомо неправдиві відомості з метою одержання неправомврної вигоди, а саме: необґрунтованого використання частини бюджетних коштів у вигляді додаткової винагороди військовослужбовцям на період дії воєнного стану в розмірі 100 000 грн, та очолив стійку організовану групу, до складу якої в якості співвиконавців злочину залучив 28-річного уродженця м. Бердичева та невстановлену слідством особу, з якими вирішив об’єднати зусилля з метою одержання неправомірної вигоди.
Відповідно до плану злочинної діяльності військовослужбовець_1, виконуючи роль організатора, погоджував та підписував накази командира військової частини про вибуття військовослужбовців для виконання бойових завдань; про безпосередню участь у бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони; про прибуття до пункту постійної дислокації із внесеними у такі документи неправдивими відомостями.
28-річний військовослужбовець виконував роль виконавця та здійснював наступні функції: підшукував за погодження із військовослужбовцем_1 осіб, які перебували у пункті постійної дислокації у м. Звягелі та залучав їх в якості пособників (матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження); забезпечував контроль за дотриманням конспіративних заходів; вносив завідомо недостовірні відомості у документи, на підставі яких складались накази про відрядження військовослужбовців до зони ведення бойових (спеціальних) дій на лінії бойового зіткнення з противником, про виплати додаткової винагороди; здійснював контроль за надходженням додаткової винагороди на підставі наказів про виплати із неправдивими відомостями на банківські рахунки військовослужбовців, які були залучені в якості псобників; отримував кошти від пособників.
Своїми злочинними діями чоловік заподіяв військовій частині матеріальної шкоди на суму 574 190 грн.

Дії 28-річного зловмисника кваліфіковано відповідно до ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, як зловживання службовим становищем, тобто в умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої фізичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненому організованою групою.
Суд ухвалив затвердити угоду, укладену між обвинуваченим і прокурором Житомирської спеціалізованої прокуратури та призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 2 роки, зі штрафом у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 8 500 грн. Крім того, стягнути із засудженого на користь держави витрати за проведення експертиз в розмірі 20 601 грн 92 коп та стягнути на користь Військової частини відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням у розмірі 574 190 грн.


Пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області