flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три роки позбавлення волі отримав звягелянин за ухилення від призову на військову службу

26 квітня 2024, 08:28

24.04.2024 Новоград-Волинським міськрайонним судом Житомирської області ухвалено обвинувальний вирок у кримінальному провадженні відносно 25-річного місцевого жителя за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Так відповідно до матеріалів провадження, обвинувачений, перебуваючи на обліку у Звягельському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки як військовозобов'язаний, за результатами медичного огляду, проведеного 16.01.2023 військово-лікарською комісією Житомирського обласного ТЦК та СП, визнаний придатним до військової служби.

Того ж дня з документами про проходження вказаної військово-лікарської комісії чоловік прибув до пункту попереднього збору військовозобов’язаних РТЦК та СП, де йому було виписано повістку про прибуття до пункту попереднього збору військовозобов’язаних для проходження військової служби в ЗСУ. В свою чергу чоловік ознайомившись з повісткою, відмовився її отримувати, про що поставив підпис у відповідному акті, який склали працівники РТЦК та СП.

У подальшому містянин, будучи попередженим про кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, усвідомлюючи значення та протиправний характер своїх дій, достовірно знаючи, що у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України введено воєнний стан в Україні відповідно до Указу Президента України №64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в України», будучи достовірно обізнаним про проведення на території України мобілізації до ЗСУ у відповідності до Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022 «Про загальну мобілізацію», з метою ухилення від призову на військову службу за мобілізацією, не з’явився 19.01.2023 до пункту попереднього збору військовозобов’язаних РТЦК та СП, про причини неявки не повідомив.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину не визнав, вважає себе непридатним до військової служби та пояснив, що має незадовільний стан здоров’я, однак до лікарів з 2013 року не звертався, висновок військово-лікарської комісії не оскаржував.

Оцінивши всі досліджені докази, суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 Кримінального кодексу України, та призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі.

 

Пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області