flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рубрика “Варто знати”: особливості продовження строку тримання під вартою в умовах воєнного стану

21 листопада 2023, 08:24

Відповідно до Закону України “Про внесення змін до КПК України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану” змінено порядок розгляду питання про продовження строку тримання під вартою. Наразі після закінчення строку дії ухвали суду про тримання особи під вартою в умовах воєнного стану та за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють розгляд цього питання судом, вказаний запобіжний захід вважається продовженим до вирішення цього питання судом, але не більше ніж на 2 місяці.

При цьому строк дії ухвали слідчого судді може бути продовжений до одного місяця керівником відповідного органу прокуратури за клопотанням прокурора або за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором. Водночас строк тримання під вартою може продовжуватися неодноразово в межах строку досудового розслідування.

Про рішення, прийняті прокурором за першої можливості невідкладно повідомляється прокурор вищого рівня, а також суд, та надаються копії відповідних документів не пізніше 10 днів з дня повідомлення.

У разі неможливості проведення підготовчого судового засідання, обраний слідчим суддею, керівником органу прокуратури під час досудового розслідування запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважається продовженим до вирішення відповідного питання у підготовчому судовому засіданні, але не більше ніж на два місяці.

 

Пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області