flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Накладення грошового стягнення

05 листопада 2015, 12:51

             Накладення грошового стягнення

            Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області інформує жителів міста та району про те, що на розгляді в суді перебуває значна кількість кримінальних, цивільних, адміністративних справ та справ про адміністративні правопорушення. Кожна справа має бути розглянута судом у розумні строки. Відповідно до статті 28 Кримінального процесуального кодексу України розумними вважаються строки, що є об'єктивно  необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

            З метою недопущення порушення строків розгляду справ, суд доводить до відома громадян, що з’явлення до суду за викликом є процесуальним обов'язком кожного громадянина. За невиконання цього процесуального обов'язку на учасників кримінального провадження, відповідно до статті 144 КПК України, може бути накладено грошове стягнення під час досудового розслідування - ухвалою слідчого судді за клопотанням слідчого, прокурора чи за власною ініціативою, а під час судового провадження – ухвалою суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою. Статтею 146 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд, встановивши,що особа не виконала покладений на неї процесуальний обов'язок без поважних причин, накладає на неї грошове стягнення. Копія відповідної ухвали не пізніше наступного робочого дня після її постановлення надсилається особі, на яку було накладено грошове стягнення. Накладення на учасників кримінального провадження грошового стягнення здійснюється, якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом ), не з'явився до суду без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття. На нього судом накладається грошове стягнення у розмірі: від 0,5 до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

        Статтею 185-3  Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що неповага до суду, яка  виразилася у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил,-                                                                                                                                                                           

         тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян( від 340 до 1700 грн.)

         Щоб уникнути зайвих грошових витрат та дотриматися строків розгляду судових справ, суд просить учасників судового розгляду та всіх громадян, що викликаються до суду, бути законослухняними та з'являтися за викликом.

 Прес-секретар Новоград-Волинського

 міськрайонного суду                                                 В.В.Марар