flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд призначив покарання братам-зловмисникам, які систематично вчиняли протиправні дії відносно свого односельчанина

01 лютого 2024, 15:22

 

Як відомо з матеріалів справи, мешканець Звягельського району, переконавшись у відсутності господаря домоволодіння, проник до господарського приміщення свого односельчанина та викрав мішок органічного добрива “Екоплант”, вагою 20 кг, який коштував 400 гривень. Пізніше правопорушник разом зі своїм братом, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, попросили свого спільного знайомого, якого вони не повідомляли про свої злочинні наміри, покликати потерпілого з домоволодіння на вулицю та поговорити з ним. В цей час зловмисники скористалися відсутністю господаря, та один з них проник до будинку, поки інший знаходився неподалік та спостерігав за потерпілим, щоб в разі необхідності подати сигнал “тривоги”. Таким чином, злочинці викрали мобільний телефон, вартістю 2 332 грн 25 коп, у чохлі, вартістю 200 грн, та SIM-карту, вартістю 50 грн. Згодом чоловіки при огляді викраденого виявили у чохлі банківську картку. За допомогою вказаного телефону правопорушники змінили пін-код до банківської картки та зняли з неї кошти у сумі 9000 гривень. Таким чином, парубки завдали потерпілому майнової школи на загальну суму 11 582 грн 25 коп.

Варто зазначити, що раніше кожного з братів було засуджено відповідно до ч. 1 ст. 162 КК України — незаконне проникнення до житла особи. Крім того, потерпілим у цих справах був той самий чоловік.

Суд призначив братам відповідно до вчинених кримінальних правопорушень різні покарання:

  • особі 1 — за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання покарання, 5 років 1 місяць позбавлення волі;

  • особі 2 — 5 років позбавлення волі, проте на підставі ст. 75 КК України чоловіка звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 2 роки.

Також суд задовольнив цивільний позов потерпілого та ухвалив стягнути з правопорушників в солідарному порядку 9 250 гривень матеріальної шкоди.

 

Пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області